d a n k w o o r d j e

Beste 12voetsjollenvrienden,

Hartelijk dank voor jullie deelname en medewerking aan dit bijzonder evenement van “One Year to Go”.

De opkomst van aanvankelijk 13 boten werd in de laatste week, gezien de slechte weersvoorspellingen, herleid tot 8. Maar in het Frans zegt men “les absents ont tord !” trouwens in Oostende is het altijd mooi weer !

Verschillende deelnemers kwamen reeds de vrijdag af, want sommigen moesten toch 600 km rijden. De sfeer was er al van het eerste moment. Op zaterdagmorgen begaf iedereen zich naar het Schutsluizenplein om de boten te water te laten. Eerst het onthaal en de inschrijvingen bij Luc en Lieve in Phare East, het clubhuis van Ostend Sailing, gevold door een gezellige, lekkere lunch op het terras. Dan de boten te water.

De helling was eerder steil, dus de ”St Bernard”, Bert, reed de boten naar de waterlijn met zijn Oegandese Rolls Royce. Er stond een mooi windje (2 Bft) en het admiraalzeilen in het kader van “Oostende voor Anker” kon beginnen. Eerst een demonstratie van een redding door de SAR-helicopter en dan mochten we het Montgommerydok invaren. Het leadership moest plots, onvoorzien, over stag voor de overzet en….plons de Lollejolle kapseisde voor een publiek van duizenden toeschouwers….Gelukkig waren de reddingsboten van Eric en Luc in de onmiddellijke omgeving en kon de boot naar een nabijgelegen ponton worden gesleept om te lozen.De rest van de vloot profiteerde van het mooie zeilweer om nog eens met hun boot het zeegat te kiezen, zeilen op zee was uniek !

De receptie aan boord van de Hydrograaf, aangeboden door de organisatie van Oostende voor Anker, kon door tijdsgebrek niet meer plaatsvinden. Maar het Diner in het overdrukke (EK Laser Master) clubhuis van de Royal North Sea Yacht Club was heel gezellig en ook zeer lekker.

Zondagmorgen kon er gebruik gemaakt worden van een ontbijtbuffet in het clubhuis van Inside – Outside. De wind was inmiddels aangewakkerd tot 5 à 6 Bft. Eén jol - de Lollejol - bleef aan de wal na zijn ervaring de dag vooraf. Erik en zijn echtgenote en de reddingsboten van de club leidden de wedstrijden op een voorbeeldige wijze. Door de harde wind zijn alle Belgische deelnemers gekapseisd, Sebbe door een slechte hangband, Frank door te veel wind in het zeil bij een overstagmaneuver en Jan, onze Nederbelg, moest het ook ervaren aan boord van zijn mooie NED 1.

Het was een mooie, spannende wedstrijd, gewonnen door Leen. De uitslag vindt u hieronder. De prijsuitreiking was gezellig dankzij de tussenkomsten van Bert, de bezieler van het evenement, die dan ook “Léon”, (naar Léon Huybrechts - de beste Belgische 12voetsjolzeiler ooit - genoemd) overhandigde aan de Belgische 12voetsjollengemeenschap. Ik durf Léon niet aan de muur bevestigen, want ik vrees dat Léon de muur op zich krijgt, zoals ik het zeil op mij kreeg op zaterdag….

Ik denk dat jullie - deelnemers - er allen van genoten hebben. Dank aan alle deelnemers, die ook een hele afstand moesten afleggen om naar Oostende te komen. Ook dank aan Sebbe om hier te komen deelnemen, dit geeft een steun aan het Olympische karakter van het evenement. Ook verder dank aan Erik en zijn clubleden voor de feilloze organisatie, Luc voor zijn medewerking in naam van Ostend Sailing, Hubert voor de steun van” Oostende voor Anker”. Eric voor de redding en zijn inzet voor de Belgische 12voetsjiollenclub in wording. En tenslotte en vooral dank aan Bert, hij is de grondlegger van het evenement en heeft ook alles gedaan om de deelnemers naar Oostende te krijgen. Volgend jaar Bert, zullen we er een groot Olympisch evenement van maken. Onze deelnemers zijn onze beste ambassadeurs voor de “Centennial Memorial Olympic Games Sailing in Ostend, Belgium, on board of the 12feet dinghy” ! (de juiste titel moet nog gevonden worden).

We keep you in touch !

Met vriendschappelijke 12voetsjollengroeten,

Philippe Royaux

“Lollejolle”