intro

Toen ik, nu iets meer dan tien jaar geleden, dankzij het project Archonaut (een sociaal project voor werklozen die het beroep van scheepstimmerman aanleerde, een replica maakte op basis van een 12voetsjol-wrak), voor het eerst in aanraking kwam met dit zeilbootje, was mijn hart direct verkocht.

Wat leeswerk vertelde me dat dit model van bootje als een internationale eenheidsklasse was erkend en dat er in o.a. Nederland een kleine 300 twaalfvoetsjollenzeilers actief waren.

Het boek “100 jaar twaalfvoetsjollenklasse.nl" leerde me verder dat er tussen beide wereldoorlogen talloze België-Nederland wedstrijden georganiseerd werden, met als apotheose de erkenning als eerste Olympische eenheidsklasse zeilboot met racen op de Olympissche Spelen van 1920 – 1924 - 1928.

We citeren :

- Zeilen is een van de sporten die beoefend werden tijdens de Olympische Zomerspelen 1920 in Antwerpen.

De zeilwedstrijden werden gehouden voor de kust van Oostende.

De twee Nederlandse deelnemers behaalden goud en zilver in de 12 voets jol klasse ….

- Zeilen is een van de sporten die beoefend werden tijdens de Olympische Zomerspelen 1924 in Parijs.

De zeilwedstrijden werden gehouden voor de kust van Le Havre (6m en 8m klasse) en op de Seine tussen Meulan en Les Mureaux (12 voets jollen).

- Zeilen is een van de sporten die beoefend werden tijdens de Olympische Zomerspelen 1928 in Amsterdam.

De zeilwedstrijden werden gehouden op de Zuiderzee… Uitslagen 12 voets jol

En zo komt het dat - honderd jaar later - er een 12voetsjollen centennial 1920-2020 georganiseerd wordt op de oorspronkelijk locatie, Oostende, maar dit keer op de Spuikom, waar diverse wedstrijden gevaren werden op 12voetsjol tussen de 2 wereldoorlogen. …

Philippe Royaux