d e p e r s v o o r a f

A D M I R A A L Z E I L E N V A N 1 2 V O E T J O L L E N C L U B T I J D E N S O O S T E N D E V O O R A N K ER

W A L C O M M E N T A A R I N T E R N A T I O N A L 1 2 F O O T D I N G H Y

Walcommentaar International 12 Foot Dinghy

Tot voor honderd jaar waren bij zeilwedstrijden alleen de lengte van de boot en het zeiloppervlak voorgeschreven. De wedstrijdsporter was vrij hoe een snelle boot te bouwen. Maar op de Olympische Spelen België 1920 gebeurde iets nieuws. Er was een zeilbootje ontworpen van 12 voet (ruim 3.5 meter) volgens strakke maten. De eerste eenheidszeilklasse in de geschiedenis van de Olympische Spelen, de International 12 Foot Dinghy. De klasse zeilde zijn laatste Olympische spelen in 1928 in Amsterdam. Een van de grote kampioenen uit die tijd was de Belg Léon Huybrechts, wiens jol tentoongesteld ligt in Antwerpen.

De International 12 Foot Dinghy zou nog meedoen aan de Olympische Spelen gepland in Japan in 1940, maar die gingen niet door omdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Daarna werd het jolletje op de Olympische Spelen in Finland opgevolgd door de Finnjol, die ondanks de commercialisering van de Olympische Spelen de afgelopen keer daar nog steeds aan deelnam. In 1963 besloot de IYRU (International Yacht Racing Union) dat de International 12 Foot Dinghy te ouderwets was geworden. De International 12 Foot Dinghy werd van de lijst van internationale klassen geschrapt. Maar anders vele andere "verouderde" klassen bleef het leuke miljeuvriendelijke houten overnaadse jolletje altijd populair, vooral in Engeland, Ierland, Nederland, Frankrijk en zelfs Japan waar men nu aan zeilnummers boven de 2000 toe is. In Italie voerde men plastic en moderne tuigage in en werd het een hele andere maar daar zeer populaire klasse.

De International 12 Foot Dinghy is ontworpen door de Engelsman George Cockshott in 1913. Er zeilen nog jollen mee van 80 jaar oud. Ze hebben een zeer lange levensduur en als ze slecht zijn geworden kunnen ook heel goed worden gerestaureerd. Ook worden nog regelmatig nieuwe International 12 Foot Dinghies gebouwd.